17 Nisan 2019 Çarşamba

Vücudumuz hislerimizin aynası; Beden Dili



Bu hafta ilginç bir kitapla sizinleyim, üstelik yazarımız eski bir FBI ajanı...

Kitabın adı: Beden Dili
Yazarı: Joe Navarro
Alfa Yayınları

Kitap, bazılarını iyi bildiğimiz bazılarını hiç bilmediğimiz sözel olmayan hareketleri dikkatle incelediğimizde karşımızdaki kişi veya durumla ilgili çok daha doğru izlenimler elde ederek olayları kontrol edebileceğimizi anlatıyor.
Beden dili dediğimizde yalanı yakalamak için karşımızdaki kişiyi izlemek gelebilir aklınıza halbuki iş görüşmelerinde veya çocuklarınızla olan konuşmalarınızda karşınızdaki kişinin rahatlığı/rahatsızlığı ile ortamı nasıl değiştirebileceğiniz ve konuşmayı istediğiniz yöne nasıl çekebileceğinizle de ilgili çok detaylı görüşler mevcut.

Sözel davranışlarımız küçüklüğümüzden beri kültürümüze göre şekillendiriliyor, bununla birlikte sözel olmayan davranışlarımız da öyle aslında. Çok da hoşlanmadığımız bir akrabamız geldiğinde annemizin "olmaz kızım, öyle davranılmaz, en azından bir gülümse merhaba de" dediğine şahit olmuşluğumuz vardır hepimizin. Bu nedenle aslında sözel olmayan davranışlarda kandırmacayı küçüklükten öğreniyoruz. Ancak bazı net hareketler var ki limbik (sürüngen) beynimiz istesek de bize karşı geliyor ve farklı hareketlerle içimizdekini dışımıza yansıtıyor.

Size bir kaç örnek vermek istiyorum kitaptan;
Öncelikli olarak vücudumuzun en dürüst yerini öğrenmek ister misiniz?
AYAKLAR
İstenilen şeye doğru yönelirler; kaçıp gitmek istiyorsak kapıya, karşımızdaki insanla rahatsak karşıya, saklanasımız varsa, sandalyenin arkasına gibi.. Tartışma durumunda bacakların açılması,bacak bacak üstüne atma rahatlık göstergesi, bloke olacak şekilde üst üste atma kötü iletişim gibi..

Peki GÖVDE; Uzaklaşmak istediğin kişiye gövdeni dönmezsin, sadece başın döner, öne doğru eğilmek ilgi göstergesi, kolları kavuşturma güven ihtiyacı, fark edilmek için canlı renk giysileri seçmemiz, saldırı öncesi göğüsün şişirilmesi, baskı altında ekstra nefes alış-verişi vb.

KOLLAR; Mutlu insanların kolları yukarıdadır, kol hareketleri kısıtlanıyorsa rahatsız durum-yalan, kollar arkada birleştirilmiş ise üst konum veya bana yaklaşma sakın ifadesi gibi.

ELLER ; En iyi konuşmacılar ellerini kullananlardır, tokalaşma kişi hakkında net ve doğru bilgi verir, titreme baskıyı-heyecanı ifade eder,dua eder pozisyon stres, parmakların birleştirilmesi güven gibi.

YÜZ; 10binden fazla yüz ifademiz var biliyor musunuz? Yüz okumak son derece zordur. Çene kasının gerilmesi, burun kanatlarının açılması, gözlerin kısılması olumsuz ifadeler. Başın yana eğilmesi dost canlısı ifade.

GÖZLER; Sevdiğimiz-sevindiğimiz şeylerde gözler büyür tam tersinde kısılır. Ellerin gözleri kapaması, gördüğümden memnun değilim. Stres altında göz kırpma sıklığı artar.

AĞIZ; dudakların yok olacak şekilde büzüştürülmesi stres-endişe-görüş ayrılığı..

Tırnak yeme kendine güvensiz ve stres altında, çene-burun yukarıda tutma güven.

En önemlisi yüz hareketleri ve vücut senkronize mi, söylenen söz ile baş hareketleri uyumlu mu?

Karşınızdaki kişiyle doğru iletişim için onu strese sokmak yerine rahatlatmalısınız, o zaman gerçek ifadelerini gözlemleyebileceksiniz.

Karşımızdaki insanın davranışını yansıtarak seninle daha rahat hissediyorum diyebiliriz.

UYUM ve VURGU bakılması gereken en önemli konular. Yalancılığın keşfi de çok zor diyor eski bir FBI ajanı olan yazarımız. Ben bile defalarca yanıldım, sadece %50 şansınız var diye vurguluyor ama kişinin bulunduğu durumda rahat mı rahatsız mı olumlu mu olumsuz mu olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz diyor. Bence alın kitabı okuyun gerçekten çok fazla detay var, ilgi çekiciydi benim için.. Arkadaşlarınıza uygularken gözünüzü dikip bakmayın yalnız, çok daha olumsuz tepkilerle karşılaşabilirsiniz:)

Herkese güzel bir hafta diliyorum...

Sevgiler,
Ece






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder